← Înapoi

ÉCOUTEZ LE BATTEMENT DE NOS IMAGES

Gen: Regizor: Audrey Jean-Baptiste, Maxime Jean-Baptiste Actorii: Țara producție: Franța Anul: 2021 Durata: 16m Limba: Franceză Subtitrare: Română Sectiune film: Competiția tinerelor talente - scurtmetraj - Format inovator și surprinzător prin excelență, scurtmetrajul își face pentru cea de-a treia oară loc în selecția Festivalului, într-o secțiune scurtă dar care acoperă o diversitate de stiluri. Un juriu compus din trei tineri critici de film va alege regizorul câștigător, care va fi invitat pentru un sejur de creație la Rezidența de Buzunar a Institutului Francez de la București.

Sinopsis:

În urmă cu 60 de ani, guvernul francez a decis să își înființeze centrul spațial la Kourou (Guyana Franceză, America de Sud). 600 de guianezi au fost expropriați pentru a permite Franței să

să-și realizeze visul de cucerire a spațiului. O anchetă ce face uz de material video din arhive, scurtmetrajul oferă o voce unei populații invizibilizate și reduse la tăcere.

Festivaluri și premii: Clermont-Ferrand – Franța, 2021; nominalizat la Premiile César 2023, Cel mai bun scurtmetraj la San Francisco International Film Festival, DocAviv Film Festival, Chicago International Film Festival, Champs-Élysées Film Festival, Sundance – SUA, 2022

Audrey Jean-Baptiste și Maxime Jean-Baptiste

„Când am început să adunăm imagini de arhivă care documentează centrul spațial construit la Kourou, am observat cu atenție absența aproape totală a ghanezilor. Slaba reprezentare vizuală a popoarelor rasiale. Această lipsă a fost cea care a pus bazele filmului. Știam numele pe care îl purta acea tăcere.”

Audrey Jean-Baptiste este regizoare de filme documentare și de ficțiune. Lucrează între Franța și Guyana Franceză. Filmele sale abordează teme legate de rasă, gen și sexualitate. Primul ei documentar Fabulous (2019) a fost prezentat în aproape cincizeci de festivaluri internaționale.

Maxime Jean-Baptiste este un cineast care lucrează între Bruxelles și Paris. Opera sa audiovizuală și performativă se situează între filmul documentar și arta contemporană. Nou voix (2018), lucrarea sa video autobiografică, a primit Premiul Juriului la Festival des Cinémas Différents et Expérimentaux de Paris. Al doilea său film, Écoutez le battement de nos images, co-regizat împreună cu sora sa Audrey Jean-Baptiste, a fost selecționat la CPH:DOX, Hotdocs și la ISFF Clermont-Ferrrand. Cel mai recent film, Moune Ô (2021), este în curs de distribuție.

Format inovator și surprinzător prin excelență, scurtmetrajul își face pentru cea de-a treia oară loc în selecția Festivalului, într-o secțiune scurtă dar care acoperă o diversitate de stiluri. Un juriu compus din trei tineri critici de film va alege regizorul câștigător, care va fi invitat pentru un sejur de creație la Rezidența de Buzunar a Institutului Francez de la București.

MEMBRII JURIULUI SUNT:

Iulia NECȘULESCU

Iulia Necșulescu a absolvit regia de film la UNATC, unde urmează programul de masterat în Filmologie. Este redactor coordonator pentru revista Film Menu, unde scrie, editează și publică articole, sau moderează proiecții de film. Are o pasiune pentru filmele anilor ‘40, iar uneori e de părere că principiul „less is more” poate fi ignorat și în cinema.

Codrin VASILE

Codrin Vasile a studiat regia de film la UNATC, unde a scris pentru Film Menu. Scurtmetrajul său, „Silvia”, a fost selectat la festivaluri din România, Germania, Franța și Ucraina, câștigând Premiul pentru cel mai bun film documentar la Festivalul Filmul de Piatra. În prezent, Codrin lucrează în publicitate și scrie pentru Films in Frame.

Ștefan-Traian RISTEA 

Ștefan Ristea este redactor la revista de cultură cinematografică FILM MENU și student în anul III la secția Scenaristică / Filmologie din cadrul UNATC. Alături de Teodora Leu, acesta a făcut prezentările pentru cel mai recent sezon din proiectul Cinevara al Scena9: Summer in Japan.

Este pasionat de istoria filmului japonez, mai ales perioada postbelică despre care își face face lucrarea de licență, și are un soft spot pentru scurtmetrajul francez, în special filmele cinzeciste ale lui Alain Resnais și experimentele psihedelice ale lui Pierre Clémenti. 

Proiecții:

București
Cinema Elvire Popesco
Marți 21 Martie 18:00
Iași
Acaju Cafe - Strada Anastasie Fătu nr. 2A
Duminică 19 Martie 18:30
This site is registered on wpml.org as a development site.