← Înapoi

LE ROI DAVID

Gen: / Regizor: Lila Pinell Actorii: Țara producție: Franța Anul: 2020 Durata: 41 min. Limba: Franceză Subtitrare: Română Sectiune film: Competiția tinerelor talente - scurtmetraj - acoperă o diversitate de stiluri. Un juriu compus din trei tineri critici de film va alege regizorul câștigător, care va fi invitat pentru un sejur de creație la Rezidența de Buzunar a Institutului Francez din România la București.

Sinopsis:

Shana își caută de lucru, are nevoie de bani pentru a părăsi Franța și oamenii care au o influență negativă asupra ei. Dar trecutul pe care încearcă să-l uite o tot prinde din urmă. Și, în plus, chiar vrea să uite?

Marele Premiul și Premiul juriului studențesc – Clermont-Ferrand 2022; Premiul Jean Vigo 2021 pentru cel mai bun scurtmetraj; Marele premiu al publicului – Festival Silhouette 2021; Premiul pentru cel mai bun decor – O Dia Mais Curto 2021; Selecție Curtas de Vila do Conde 2021

Despre Lila Pinell

După ce a studiat filozofia, Lila a urmat un master în film documentar la Lussas. A regizat primul său film în 2009 și a început o lungă colaborare cu Chloé Mahieu.  Filmele Lilei au fost difuzate pe canalele Arte, France 2 și la numeroase festivaluri. Debutul ei în lungmetraj, Kiss and cry, regizat împreună cu Chloé, a avut premiera în 2017, în cadrul secțiunii ACID, la Cannes, și a fost lansat în cinematografe în același an.

Descrierea secțiunii

Format inovator și surprinzător prin excelență, scurtmetrajul își face pentru cea de-a doua oară loc în selecția Festivalului, într-o secțiune scurtă, dar care acoperă o diversitate de stiluri. Un juriu compus din  trei tineri critici de film va alege regizorul câștigător, care va fi invitat pentru un sejur de creație la Rezidența de Buzunar a Institutului Francez din România la București. Juriul este compus din Dora Leu, Călin Boto și Andreea Chiper. 

Membrii juriului

Dora Leu este critic de film și masterandă la filmologie în cadrul UNATC. A terminat anterior regia și în paralel o licență în Istoria Artei. Este redactor coordonator al revistei FILM MENU, iar marile sale pasiuni includ cinema-ul japonez, videoclipurile muzicale și trupe de post-punk din Irlanda. Lucrează în prezent la un documentar de arhivă despre radio.

Călin Boto e critic și jurnalist de film, redactor la Acoperișul de Sticlă și Films in Frame. A participat la ateliere internaționale de critică de film în Varșovia, Palić, Sarajevo și Locarno (2018, 2019, 2021) ca mai apoi să primească Premiul „Ion Cantacuzino” pentru publicistică cinematografică din partea Uniunii Cineaștilor din România (2021). Ține o rubrică la Revista Arta, colaborează cu festivalurile bucureștene BIEFF și ART200, iar de-a lungul ultimului an a curatoriat selecții de cinema românesc mut pentru proiectele intermedia ale Centrului Cultural pentru Imagine și Sunet („Short Sounds” & „Ficțiuni sonore”), precum și o parte a expoziției „Aici.Acum” (Rezidența Scena9). 

Andreea Chiper este critic de film și, momentan, studiază filmul documentar la UNATC. Este redactor-adjunct al revistei studențești Film Menu și coordonator la cineclubul afiliat revistei. Face parte din echipa OWR de câțiva ani și crede tot mai mult în posibilitatea ca documentarul să salveze cândva lumea.    

This site is registered on wpml.org as a development site.