Éditorial

« Ochii noștri larg deschiși »: cea de-a 26-a ediție a Festivalului Filmului Francez din România este plasată sub semnul privirii. O invitaţie să ne întoarcem la sursele minunatei arte cinematografice și să diversificăm paleta de imagini care stau la baza viziunii noastre asupra lumii, Festivalul este, de asemenea, o provocare de a ne ascuţi simțurile în aceste vremuri de criză și incertitudine.

Și în acest an, Festivalul își confirmă dimensiunea națională. Cele 27 de filme din selecția noastră vor fi prezentate în 11 orașe din țară (București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Brașov, Brăila, Constanța, Sfântu Gheorghe, Suceava, Sibiu, Târgu Mureș), în săli de cinema sau în aer liber.

În contextul în care Franța deține președinția Consiliului Uniunii Europene, Europa ocupă locul de onoare în programul ediţiei din acest an, iar secțiunea “Privire către Europa » propune câteva capodopere franco-europene de neuitat. Cele două secțiuni competitive ale festivalului prezintă cei mai promițători tineri cineaști francezi. Secțiunea « Panorama », atât de așteptată de publicul fidel festivalului, ne va permite să descoperim cele mai importante titluri care au stârnit recent entuziasmul publicului francez. 

După doi ani marcați de pandemie, organizarea unui curs de formare privind finanțările europene pentru producția audiovizuală subliniază sprijinul Institutului Francez din România pentru industriile culturale și creative. Nu în ultimul rând, organizând o seară festivă și un cine-concert, sperăm că acest festival va fi o celebrare a fericirii regăsite a spectatorilor de a fi împreună. Pour que vive le cinéma !

Julien Chiappone-Lucchesi
Consilier pentru cooperare și acțiune culturală
Director al Institutului Francez din România

This site is registered on wpml.org as a development site.